NAJWAŻNIEJSZE WINA TOSKANII

wino w toskanii
Winnica w Toskanii

Zaczęłam pisać o winie w Toskanii i chciałam zrobić to w dużym skrócie, ale wyszedł kilkustronicowy porządny wpis, nad którym pracowałam wiele godzin. Podsumować tak rozległy i różnorodny region winniczy to niezłe wyzwanie. Toskania ma tysiące lat historii, a dzisiaj setki nazw, denominacji i masa mniejszych lub większych winnic, w których produkuje się coraz lepsze jakościowo wino.

Mam nadzieję, że moja praca będzie dla Was dużym ułatwieniem przy wyborze miejsca na degustację, tutejszego wina w supermarkecie czy w winnicy lub w restauracji do posiłku.

Zacznę od tego, iż Toskania jest zdecydowanie regionem, gdzie przodują wina wytrawne i czerwone, z odmiany Sangiovese, z których te najbardziej znane to Chianti i Brunello di Montalcino. Mimo, iż króluje Sangiovese, w Toskanii znajdziecie bardzo dużo rodzajów win, których zapach i smak zmienia się zależnie od terenu, klimatu i sposobu uprawy, produkcji oraz leżakowania.

Natomiast najbardziej znane wino białe w Toskanii, to królowa Vernaccia, uprawiana od wieków w okolicach malowniczego San Gimignano.

STATYSTYKI WINA W TOSKANII (Dane z ostatnich lat).
– Powierzchnia upraw winorośli: 58 tysięcy ha z czego 25% to tereny górskie, 67% to wzgórza i tylko 8% tereny nizinne.
Roczna produkcja wina w Toskanii: 2.600.000 hl z czego DOC I DOCG 69% , IGP 25%, wina czerwone i różowe 85%, wina białe 15%.

*Co to znaczy DOC, DOCG i IGP? Już precyzuję.

wino chianti classico
Etykietka wina Chianti Classico DOCG

CERTYFIKATY POCHODZENIA ALBO DENOMINACJE DOC, DOCG, IGP
Na butelce wina znajdziecie na pewno jego nazwę i producenta, rok produkcji, procent alkoholu, zawartość w ml i dodatkowe informacje.

Bardzo często we Włoszech spotkacie też skróty IGP, DOC, DOCG, RISERVA.
Co one oznaczają?

IGT – Indicazione geografica tipica czyli Informacja o pochodzeniu z konkretnego terenu.
Takie oznaczenie informuje nas, iż wino zostało wyprodukowane z przynajmniej 85% winogron z konkretnego terenu według uregulowanego cyklu produkcji. Regulamin produkcji win IGT jest dość elastyczny, więc często producenci, którzy chcą poeksperymentować, rezygnują z certyfikatu z wyższej półki – DOC. Tym samym, zdarza się, że wina IGT stają się ekskluzywnymi i wyśmienitymi winami. (przykład Bolgheri Sassicaia na dole, które przez wiele lat miało tylko certyfikat IGT).

DOC – Denominazione d’origine certificata czyli Denominacja pochodzenia certyfikowana.
To drugi stopień na drabince regulacji co do produkcji wina. Wina DOC, zanim pojawią się w sprzedaży, są poddawane analizom chemiczno-fizycznym i organoleptycznym, a producenci śledzą precyzyjny protokół produkcji.
Certyfikat DOC wprowadzono we Włoszech w 1963 roku. Dzisiaj istnieje dość długa lista włoskich win DOC. W Toskanii mamy ich około 40. Tutaj znajdziecie listę w całości:
https://it.wikipedia.org/wiki/Denominazione_di_origine_controllata

wino w toskanii winnica
Leżakowanie i dojrzewanie wina w kantynie

DOCG – Denominazione di origine controllata e garantita czyli Denominacja pochodzenia certyfikowana i gwarantowana. Ostatni i najwyższy prawny stopień w regulacji wina.
Aby go uzyskać trunek musi posiadać przynajmniej 10 lat certyfikat poprzedni DOC i wyróżniać się szczególnymi cechami nie tylko smakowymi ale też związanymi z tradycją i kulturą. Do badań w fazie produkcji dodaje się badanie smakowo-zapachowe przed butelkowaniem i coroczną degustację przez specjalną komisję.

W Toskanii mamy 12 win DOCG, tutaj lista:
https://it.wikipedia.org/wiki/Denominazione_di_origine_controllata_e_garantita

RISERVA
Wino Riserva to takie, które musi leżakować dłużej niż wino przeważnie butelkowane już rok po zbiorze. Na przykład Chianti Riserva starzeje się przynajmniej trzy lata. Każdy rodzaj wina ma inny protokół, a generalnie wino Riserva ma intensywniejszy bukiet i kolor, ponieważ nabiera charakteru podczas leżakowania w różnego rodzaju naczyniach: anfora, cement, beczki małe i duże zazwyczaj dębowe, stare i nowe… Można zmieniać pojemnik po pewnym czasie, albo część wina dojrzewa w beczce, a część w cemencie i potem się je miesza itp. Warianty są niezliczone.

Dodatkowo znajdziecie też WINA BIOLOGICZNE – VINO BIOLOGICO.
Mają one na etykiecie certyfikat z zielonym listkiem, nadawany przez specjalną komisję. Certyfikat potwierdzono w 2012 roku razem z regulaminem co do produkcji tych win. Winorośla pochodzą tylko z uprawy ekologicznej (przynajmniej 5 lat), a do winifikacji używa się jak najmniej środków chemicznych i mniej siarczanów. Coraz więcej producentów wybiera uprawy ekologiczne, a my klienci dziękujemy, bo po takim winie mniej boli nas rano głowa.

wino w toskanii
Zdjęcie z bardzo dobrze zrobionego portalu o winie quattrocalici.it

NAJWAŻNIEJSZE WINA TOSKANII opisane od nazwy terenów
CHIANTI
(wymawia się kianti)
To chyba najbardziej znane toskańskie wino o ciemnoczerwonym kolorze, zapachu czereśni, wiśni, fiołka, wanilii, czekolady i pełnym, taninowym, lekko kwaśnym smaku. Nazwa wina Chianti pochodzi od rejonu, gdzie jest produkowane. Chianti świetnie podkreśla toskańskie dania mięsne i sery.

Rejon znajduje się w samym sercu Toskanii, a uprawą wina zajmowali się w nim już Etruskowie wiele wieków temu. Tereny są tutaj pagórkowate, ziemia jest przede wszystkim gliniasto-wapienna z piaskiem i żwirem, a klimat jest bardzo gorący w lecie i mroźny, nawet z opadami śniegu, w zimie.

Rejon Chianti w Toskanii
Winnica w Chianti

W Chianti uprawia się przede wszystkim Sangiovese, do którego w mniejszych procentach dodaje się inne winorośle lokalne lub międzynarodowe np: ciliegiolo, colorino, merlot, syrah, canaiolo, pinot noir.

Uwaga: prawdziwy region z wiekami historii nazywany jest dzisiaj Chianti Classico i tylko na butelkach wina z tej części widnieje czarny kogut. Nazwa Chianti natomiast odnosi się do dość dużej części Toskanii, wyodrębnionej na początku 20 go wieku, co wprowadziło dużo zamieszania. Chianti i Chianti Classico mają zupełnie inne zasady produkcji. Kupujcie i pijcie Chianti Classico z kogutem na butelce i będziecie mieli pewność co do jakości.

Chianti Classico możecie znaleźć jako:
– wino rocznikowe, w sprzedaży już rok po zbiorze
– wino Riserva, minimalnie 3 lata dojrzewania
– wino Gran Selezione, minimalnie 5 lat dojrzewania, produkowane w bardzo małej ilości z tylko jednej części winnicy.

Niektórzy znani producenci Chianti Classico: Lamole di Lamole, Castello di Verrazzano, Isole e Olena, Castellare, Villa Antinori, Volpaia, Castello di Ama, San Felice, Villa Cafaggio.

Polecana winnica:
MOLINO DI GRACE
Panzano in Chianti
W winnicy pracuje od wielu lat Pani Justyna.
Albo Enoteca Falorni w Greve in Chianti, gdzie możecie kupić na miejscu wine card i spróbować wielu win.
W Chianti gdziekolwiek pojedziecie, natkniecie się na masę winnic i reklam wine tasting. Do koloru, do wyboru.

CARMIGNANO
Miejscowość Carmignano znajduje się niedaleko miejsca gdzie mieszkam, u podnóża góry Montalbano. Tutaj produkuje się bardzo interesujące i znane tylko koneserom wino czerwone wytrawne, które wygrywa wiele prestiżowych nagród. Na tych terenach podobnie jak w Chianti wino produkuje się od wieków i Carmignano zostało wymienione w pierwszym na świecie edykcie terytorialnym winniczym przez Kosmę III Medyceusza w 1716 roku.
Niestety w 1932 roku włączono teren Carmignano w teren Chianti, co spowodowało utratę jego odrębności. Dzięki przedsiębiorczości producentów w 1975 roku przyznano mu jednak autonomię i denominację DOC, a 20 lat później DOCG.
Carmignano DOC składa się z Sangiovese (min. 50%), Canaiolo nero (max.20%), Cabernet Franc i Cabernet sauvignon (10-20%) i ewentualnego dodatku białych winogron (co jest dość oryginalne w Toskanii).

Tereny są tutaj dobrze nasłonecznione i wentylowane. Powstaje wino nadające się do starzenia, eleganckie i harmonijne z intensywnym i pełnym bukietem aromatów. Carmignano produkowane jest w wersji rocznikowej i Riserva.

wino w toskanii
*Pexels credit

Znani producenci: Capezzana, Ambra, le Farnete, Artimino, Castelvecchio.

Polecana winnice:
Tenuta Artimino
https://visit.artiminowines.com/it/61b8b1f495768f2c7d80cd00?lang=it

Winnica z noclegiem:
La Borriana
https://www.tenutalaborriana.it/catalogo-vini

MONTALCINO
To miasteczko na wzgórzu w dolinie Val d’Orcia jest dzisiaj znane przede wszystkim z wyrobu wina o stuprocentowej zawartości Sangiovese – Brunello. Historia tego ciemno czerwonego wina jest legendą i zaczyna się w połowie 19 go wieku dzięki intucji lokalnego aptekarza. Decyduje się on na uprawę specjalnej odmiany winorośli Sangiovese i produkcji wina w stu procentach tylko z tych winogron. Dodatkowo, idea rewolucyjna na tamte czasy, wino leżakowało aż 4 lata! Azienda, która produkowała pierwsze Brunello istniejąca do dziś to Biondi Santi.

Stopniowo wino zdobywa sławę i pojawiają się inni producenci i konkurencja. Brunello zaczyna wygrywać konkursy, być znane na całym świecie i nawet roczniki kilkudziesiętnioletnie okazują się ciągle dobre.

Brunello starzeje się dzisiaj minimalnie 5 lat, z czego przynajmniej dwa w dębowych beczkach. Wersja Riserva starzeje się aż 6 lat. Butelkę tego wina możecie śmiało trzymać w piwnicy przez wiele lat i nabierze tylko wartości.

Jakiego smaku możecie oczekiwać od Brunello? Delikatne kwiaty i słodkie przyprawy, niuanse róż i zwiędłych fiołków, owoce leśne, wanilia, skóra, tabaka, cacao. Wow, teraz na pewno zachciało się Wam napić czerwonego wina.

Brunello to wino, które trzeba otworzyć na specjalną okazję kilka godzin wcześniej. Dobrze nadaje się do wołowiny, pieczonych i duszonych mięs, potraw dobrze przyprawionych i aromatycznych, typowych dla kuchni toskańskiej albo starodawnej kuchni polskiej, np dzika ze śliwkami czy kaczki w miodzie.

Znani producenci: Biondi Santi, Fattoria dei Barbi, Banfi, Caparzo, Argiano, Carpineto.
Polecana winnica:
Cantina di Montalcino
https://cantinadimontalcino.it/

W rejonie Montalcino możecie też spróbować mniej wymagającego czerwonego wina Sangiovese DOC, Rosso di Montalcino.

wina w toskanii
Vino Nobile di Montepulciano

MONTEPULCIANO
Niedaleko Montalcino, w tak dobrze Wam znanej Val d’Orcia, znajduje się urocze miasteczko Montepulciano.
Na tamtejszych wzgórzach produkuje się jedno z najstarszych win we Włoszech, Vino Nobile di Montepulciano, cytowane w dokumentach już w 8 wieku ne.

Winorośl wykorzystywana do produkcji to w 70 % Sangiovese specjalnej odmiany Prugnolo Gentile. Vino Nobile di Montepulciano w wersji normalnej starzeje się przynajmniej 2 lata, w tym 12 miesięcy w drewnianych beczkach, a wersja Riserva, dojrzewa przynajmniej trzy lata.

Wino ma certyfikat DOCG i jak większość toskańskich win czerwonych dobrze podkreśla smak potraw mięsnych i serów.

Znani producenci: Contucci, Boscarelli, Avignonesi, Gracciao della Seta, Dei, De Ricci, Poliziano.

Polecana winnica:
La Combarbia
https://www.lacombarbia.it/degustazione-vini-montepulciano/

wina w toskanii bogheri
Terytorium Bolgheri

BOLGHERI
Rejon Bolgheri znajduje się na toskańskim wybrzeżu niedaleko miejscowości o tej samej nazwie i mimo uprawy tutaj wina od wieków, historia Bolgheri zaczyna się w 1942 roku razem z produkcją wina o nazwie Sassicaia.
Markiz Incisa della Rocchetta pojmuje za żonę dziedziczkę winiarskiej fortuny, Clarice della Gherardesca. Ta w posagu ma hektary terenów nad morzem. Rocchetta decyduje się więc na produkcję wina w tym kamienistym rejonie, stąd nazwa wina od sassi – kamieni, kopiując metody Francuzów, używając tylko winorośli Cabernet Sauvignon i malutkich dębowych beczek.
Minie ponad 20 lat zanim Sassicaia zacznie zdobywać prestiżowe recenzje i wygrywać najlepsze nagrody. Inni producenci staną do konkurencji i tak narodzi się ekskluzywny rejon winniczy w Toskanii, Bolgheri.

Najbardziej znane wina rejonu to te czerwone, które zaczynały jako IGT, a dzisiaj posiadają etykietkę DOC.
Teren to mieszanka gliny, piasku i kamieni, a klimat jest ciepły, w zimie łagodniejszy i wentylowany dzięki bliskości morza. Czerwone Bolgheri ma aromat wiśni i jeżyn, z nutami balsamicznymi.

Znani producenci: Tenuta San Guido, Guado al tasso Antinori, Poggio al Tesoro, Michele Satta, Ornellaia, Campo alle Comete.

Polecana winnica:
Michele Satta
https://michelesatta.com/visite-degustazioni/

najważniejsze wina toskanii vernaccia
*Winefolly credits

SAN GIMIGNANO
W rejonie San Gimignano produkuje się najbardziej znane i jedno z najstarszych białych win w Toskanii – Vernaccia. Tej samej nazwy jest winorośl, której musi być w winie przynajmniej 85%. Vernaccię cytuje w Boskiej Komedii Dante Allighieri, a Medyceusze licznie zaopatrywali się w to wino. Podobno nazwa winorośli wywodzi się od miejscowości Vernazza w Cinque terre, skąd ją sprowadzono.

Vernaccia to pierwsze wino we Włoszech, które uzyskało denominację pochodzenia DOC. Podoba mi się zdanie: Biała królowa w rejonie czerwonych króli. Bo jak zdążyliście się zorientować w Toskanii białe wino jest mniej popularne.

W San Gimignano znajdziecie Vernaccię rocznikową i Riserva, która starzeje się przynajmniej 14 miesięcy w tym 3 miesiące w butelce. Vernaccia ma jasny kolor ze złotymi odcieniami, które zwiększają się wraz z dojrzewaniem. Zapach kojarzy się z owocami, przyprawami i minerałami. Smak jest pełny, harmoniczny i lekko słony z polotem migdałów. Wino świetne do ryb, serów, białego mięsa, potraw wegetariańskich i nawet do pizzy.

Niektórzy znani producenci: Cesani, Teruzzi, Fantaleoni, Fattoria il Palagio, Cecchi, Panizzi.

Polecane winnice:
Tenuta Le Calcinaie – wina biologiczne, gdzie pracuje pani Marzena.
Bardzo lubiane przez turystów miejsce to Poggio Alloro. Agroturystyka i degustacje.
A ja lubię też mała winnicę z sympatycznym właścicielem i dobrymi winami, Il Palagione.

Oczywiście rodzajów wina w Toskanii, jak widzicie na mapce na górze jest o wiele więcej, ale chciałam podać tylko te najważniejsze. A Wy próbujcie, próbujcie, próbujcie, wino a nie aperol spritz.

Dla grup od 6 osób wzwyż, mogę zorganizować zwiedzanie Chianti i degustację w winnicy. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu.

WILLA MARLIA – LUCCA

Niesamowite miejsce niedaleko Lucca – królewska willa Marlia

Lubicie spokój, naturę i zadbane ogrody? W takim razie mam dla Was wspaniałe miejsce w okolicach miasta Lucca, a dokładnie w miejscowości Marlia. Zachwyci Was ogromny i pięknie zadbany park u podnóża gór, zacienione alejki, szum strumyka, fontann i śpiew ptaków oraz zapach kwiatów… Jest czym nacieszyć oczy i odpocząć od tłumów.

willa marlia lucca
Jeziorko dodane w 1924 roku

Miejsce świetnie nadaje się na kilkugodzinny, rodzinny wypad z dziećmi, na romantyczny spacer czy na zwiedzanie w gronie przyjaciół i znajomych. Można odwiedzić tylko ogród albo dodatkowo wnętrze Palazzina dell’Orologio z kolekcją lalek, książek, płyt i podobnych oraz pałac królewski, wyposażony na życzenie Elizy Bonaparte, siostry Napoleona, która tutaj mieszkała.
Informacje praktyczne co do godzin otwarcia i cen biletów znajdziecie na dole artykułu.

WILLA MARLIA – TROCHĘ HISTORII
Kilka wieków temu teren dzisiejszego parku zajmowała średniowieczna posiadłość i fortyfikacja, kupiona potem przez zamożną rodzinę z okolicy.

Najbardziej interesujący okres historii tego miejsca rozpoczyna się w drugiej połowie 17 go wieku, kiedy to bogata rodzina Orsetti zamieniła zamek w pałac i odnowiła ogród w stylu barokowym. Dzisiaj z tego okresu można jeszcze zobaczyć na przykład: Palazzina dell’Orologio czyli pałacyk z zegarem i Teatro della Verzura – teatr na otwartym powietrzu.

willa marlia lucca
Cyprysowa aleja z widokiem na Palazzina dell’Orologio

W 1806 roku posiadłość kupiła Eliza Baciocchi, siostra Napoleona, która zamiast przebywać w Lucca czy Florencji wolała spędzać czas właśnie tutaj. Trudno jej się dziwić, miejsce naprawdę urzeka swoją scenerią i spokojem. Podobno nalegała i oferowała kosmiczne sumy, bo właściciel z rodziny Orsetti nie chciał sprzedać posiadłości.
Eliza postawiła jednak na swoim i podczas jej panowania, główny budynek powiększono i umeblowano w stylu neoklasycznym– Impero, a ogród podwoił swoje rozmiary dzięki dodaniu części innej posiadłości.

Elizie bardzo podobały się romantyczne ogrody w stylu angielskim, na jej życzenie stworzono więc strumyki, zaciszne alejki i sprowadzono różne egzotyczne i ozdobne rośliny na przykład kamelie. Po ogrodzie przechadzały się wtedy pawie, kozy, owce

Po upadku Napoleona, willa Marlia i ogród podupadły ponieważ rządząca w Toskanii dynastia Habsburgów Lorena nie interesowała się takimi miejscami i wyprzedała też umeblowanie.

Dopiero nowi właściciele w 1923 roku, hrabiowie Pecci-Blunt odnowili cały kompleks, dodając nawet basen i miejsca na sport. W ich rękach willa Marlia stała się bardzo popularnym miejscem, odwiedzanym przez celebrytów i artystów takich jak Salvador Dalì czy włoski pisarz Alberto Moravia.

villa marlia lucca
Ogród w stylu hiszpańskim

W 2015 roku, po latach ponownego zapomnienia i dekadencji, posiadłość przeszła w ręce bogatej pary ze Szwajcarii, Henric i Marina Grönberg. Odnowili oni cały park i budynki, w tym jeden na swoje prywatne miejsce zamieszkania.
Aktualnie można odwiedzić nie tylko park, ale wnętrza aż dwóch budynków.

Dodatkowo dzisiaj w willi Marlia odbywa się wiele wydarzeń: spektakle teatralne, pikniki, śluby i ostatnio bardzo ciekawe wydarzenie na Halloween. Możecie znaleźć informacje na temat wydarzeń na bardzo kompletnej oficjalnej stronie. (na dole)

NAJCIEKAWSZE ATRAKCJE OGRODU
ALEJA KAMELII

To Eliza Baciocchi sprowadziła kamelie do Lucca na początku 19 go wieku. Stały się one tak popularne, iż w okresie kwitnienia (marzec-kwiecień) w mieście urządza się nawet festiwal kamelii.
Kamelia pochodzi  z Azji, w 18 tym wieku trafiła do Anglii, a potem do Włoch.
W ogrodzie można przejść się ścieżką wzdłuż strumienia i zobaczyć aż 40 gatunków tych kolorowych i pachnących kwiatów.

JEZIORO
Rodzina Pecci-Blunt zamówiła u francuskiego architekta w 1924 roku stworzenie jeziora i kanału. Pełni ono funkcję nie tylko scenograficzną i ochładzającą w gorącym sezonie, ale zaopatrza również w wodę cały ogród w razie suszy. W 2015 roku przez okolice przeszła straszna wichura, która zniszczyła wiele wiekowych drzew i roślin. Aktualnie posadzono już ponad 1000 nowych krzewów, kwiatów i roślin, aby przywrócić piękno tego miejsca.

willa marlia lucca kamelie
Aleja kamelii

OGRÓD WŁOSKI
Ogrody włoskie powstają po raz pierwszy w Toskanii dzięki projektom architektów pracujących dla rodziny medycejskiej. Charakteryzują się tarasami, perspektywą, geometrią i racjonalnym użyciem przestrzeni. W Marlia można zobaczyć ogród wyższy i niższy, oba powstały w drugiej połowie 16 go wieku i stanowiły część Willi biskupa.
Willa jest niedostępna do zwiedzania, ponieważ właśnie w niej będą mieszkać właściciele posiadłości.

OGRÓD HISZPAŃSKI
Albo ogród kwietny, albo Art Déco zaprojektował w latach 20 tych zeszłego wieku, ten sam architekt co jezioro, Jacques Gréber. To chyba moje ulubione miejsce w willi Marlia. Ogród charakteryzuje się formą krzyża i prostokąta, stworzoną przez kanaliki, transportujące wodę. To właśnie woda odgrywa główną rolę w ogrodzie hiszpańskim razem z kwiatami i roślinami aromatycznymi. Tutaj posadzono pachnące róże, hibiskus, trzmielinę japońską i dziurawiec.

willa marlia lucca
Ogród z cytrusami

OGRÓD CYTRUSOWY
To miejsce przypomina jezioro w ogrodzie Boboli we Florencji. Potężne rzeźby, fontanna, dekoracje jak w grotach i bardzo dużo cytrusów w wiekowych doniczkach z terracotty.

Ogród powstał w 17 wieku na życzenie rodziny Orsetti. Amerykański malarz John Singer Sargent namalował ten ogród na jednej ze swoich akwareli.

TEATR VERZURA
Ten zaciszny, zielony teatr na wolnym powietrzu jest najstarszym w Europie. Stworzono go w drugiej połowie 17 go wieku i dzisiaj po odnowie jest gotowy na nowe spektakle.

willa marlia willa królewska
Willa królewska Elizy z rodziny Bonaparte

ARCHITEKTURA I KOLEKCJE MUZEALNE
WILLA KRÓLEWSKA – VILLA REALE

W 1806 roku siostra Napoleona, Eliza kupiła całą posiadłość i zamieniła renesansową willę w trzypiętrową siedzibę dla siebie. Dodano wtedy portyk, zmieniono okna i wejścia. Całe wnętrze udekorowano i wyposażono w stylistyce Impero, przywołującej Rzym i antyczny Egipt.

Eliza z mężem Felice spędzała tutaj wiele czasu, przyjmując gości, urządzając obiady, kolacje i tańce. Willa stanowi dzisiaj obiekt muzealny i można zobaczyć sypialnie, łazienki, salonik, salę do tańców, do gier i inne pomieszczenia.

PAŁACYK Z ZEGAREM – PALAZZINA DELL’OROLOGIO
Ten budynek dodano w okresie barokowym na przełomie 17 go i 18 go wieku na stajnie, kuchnie i pokoje dla służby. Razem z willą królewską łączy go do dzisiaj podziemny korytarz. Nazwa dell’orologio – z zegarem bierze się oczywiście od dekoracyjnego zegara na szczycie fasady.

Aktualni właściciele zrobili z niego obiekt muzealny. W środku można podziwić dość ekscentryczne kolekcje hrabiny Pecci-Blunt: souveniry, zdjęcia, winylowe płyty, lalki w kostiumach etnograficznych i miniaturki rodowitych mieszkańców Ameryki Południowej.

willa marlia lucca grota pana

GROTA PANA
To jedna z najstarszych zachowanych atrakcji w parku, zbudowana pod koniec 16 go w stylistyce typowej dla Florencji tamtych czasów. Tutaj pisałam o podobnej grocie w ogrodach Boboli we Florencji. Niektórzy cytują nazwisko samego Buontalenti jako odpowiedzialnego za projekt parteru, ponieważ pierwsze piętro dobudowano później.
Takie zabudowane struktury z centralną fontanną, rzeźbami i postaciami wyłaniającymi się ze ściany imitującej grotę były bardzo popularne wśród Medyceuszy. Grota jest dedykowana kozło podobnemu greckiemu bogowi pasterzy, pól i lasów, Panowi.

Kiedy odwiedziłam posiadłość (maj 2024) grota była jeszcze w remoncie.

BASEN
Basen razem z szatniami w krzykliwych kolorach, polami do gry w tenisa, krykieta i w kule dodano w latach 20 tych zeszłego wieku. Sam Salvador Dalì korzystał z tego miejsca podczas swojej wizyty u właścicieli Pecci-Blunt. Basen ma typowe dekoracje w modnym ówczesnym stylu Art Déco.

Jeżeli przekonaliście się do odwiedzin tego miejsca, pamiętajcie, że w miesiącach letnich może być tam gorąco. Najlepszy sezon na odwiedziny to wiosna i jesień.

willa marlia eliza
Sypialnia Elizy

INFORMACJE
Godziny otwarcia i ceny biletów znajdziecie na oficjalnej stronie:
https://villarealedimarlia.it/en
Czas zwiedzania parku i willi: około 2-3 godziny
Dostępna bezpłatna aplikacja z audioguidą po włosku, angielsku, francusku i niemiecku.

W środku znajdują się toalety i kafejka.

Bezpłatny parking na zewnątrz.


Szukasz przewodnika w Toskanii? Napisz do mnie.