KORYTARZ VASARIEGO WE FLORENCJI

korytarz vasariego
Korytarz Vasariego, odcinek wzdłuż rzeki Arno.

21 go grudnia tego roku pierwsi nabywcy biletów będą mogli przejść ponad 700 metrów historycznym pasażem nad rzeką Arno od galerii Uffizi do ogrodów Boboli.

Ta wiadomość obiegła świat tydzień temu po 8 latach od zamknięcia korytarza Vasariego.

Zawieszony pasaż zamknięto w 2016 roku na prace modernizacyjne. Przez ostatnie lata wzmocniono całą strukturę i zabezpieczono przed trzęsieniami, zmieniono oświetlenie, dodano wyjścia ewakuacyjne, toalety i odnowiono ściany i podłogę. Dodatkowo przejście jest teraz klimatyzowane i przystosowane dla osób niepełnosprawnych. Prace kosztowały 11 milionów euro i bardzo się przeciągnęły w czasie.

HISTORIA KORYTARZA VASARIEGO
Korytarz Vasariego, którego najbardziej scenograficzna część znajduje się na wielowiekowym Moście Złotników, jak wskazuje nazwa, został zaprojektowany przez architekta Giorgio Vasari.
Kosma I Medyceusz zamówił wykonanie tego specjalnego przejścia z pałacu władzy Palazzo Vecchio przez biura Uffizi, przez rzekę Arno aż do nowo nabytego Palazzo Pitti.
W każdym z tych budynków trwały wówczas prace. Wnętrze Palazzo Vecchio zamieniano w sale reprezentacyjne i apartamenty dla Medyceuszy, trwała od kilku lat budowa Uffizi na biura, a do Palazzo Pitti za rzeką dobudowywano ogrody Boboli.
Wyobrażacie sobie?

Mimo to Giorgio Vasari w 5 miesięcy postawił korytarz, wykorzystując już istniejące struktury mostu, domów i nawet kościoła Santa Felicita.

Korytarz zbudowano w celach reprezentacyjnych, dla bezpieczeństwa i wygody. Florencja zawsze była głośnym i zatłoczonym miastem, a w centrum odbywały się różnego rodzaju targi o nieprzyjemnych zapachach. Medyceusze woleli unikać ciągłego przejeżdżania przez miasto i ryzykowania życia, a jednocześnie kontrolować cały strategiczny rejon władzy politycznej.

korytarz vasariego

KORYTARZ VASARIEGO – OPIS
Korytarz Vasariego zaczyna się w Palazzo Vecchio w sali Eleonory i jest potem połączony dość wysoko na Via della Ninna z galerią Uffizi. To od niej zacznie się aktualne zwiedzanie z biletem. Po przejściu przez Uffizi, korytarz śledzi krótko bieg rzeki Arno, potem idzie przez Most Złotników i po drugiej stronie rzeki przez domy i kościół Santa Felicita, gdzie Medyceusze mieli nawet specjalny balkonik.

Najwęższe przejście znajduje się dookoła wieży Mannelli na moście, której zamożni właściciele podobno nie zgodzili się na przechodzenie korytarza przez ich prywatną posiadłość. Korytarz kończy się w ogrodzie Boboli przy grocie Buontalenti.

Kiedyś w korytarzu wisiała największa na świecie kolekcja autoportretów artystów. Dzisiaj przeniesiono ją do nowo otwartych w 2023 sal w muzeum Uffizi, a w korytarzu pozostawiono bardzo mało dekoracji ze względów na bezpieczeństwo. 

korytarz vasariego
Widok na korytarz z okna galerii Uffizi.

KORYTARZ VASARIEGO – CIEKAWOSTKI
Wiele ciekawostek można snuć na temat korytarza.
*Być może najbardziej fascynująca to ta o trzech centralnych oknach, które widać na Moście Złotników. Niektórzy mówią, że dodano je w 1938 roku specjalnie na wizytę Hitlera we Florencji, aby ten mógł podziwiać panoramę na miasto.

Prawda jest taka, że dodano je w 1860 dla króla Wiktora Emanuela II, potem dwa zamurowano i otworzono ponownie dopiero podczas drugiej wojny światowej. Pewnie od tego faktu narodził się błąd historyczny.

*Inna historia, którą znalazłam szperając w książkach. Podczas 2 giej wojny światowej, mimo że Niemcy nie wysadzili w powietrze Mostu Złotników, to zbombardowali jego wejścia i przy okazji zniszczyli dach korytarza. Przez wiele lat czekano na odbudowę i nawet sam Picasso nie mógł odwiedzić korytarza w 1949 roku podczas pobytu we Florencji.

*Najbardziej znany film międzynarodowy, kręcony również w korytarzu to Inferno na podstawie powieści Dana Browna.

korytarz vasariego
Tak wyglądał korytarz w środku do 2016 roku.

JAK KUPIĆ BILETY
Bilety kupuje się na oficjalnej stronie galerii Uffizi: https://www.uffizi.it/biglietti.
Jest już opcja Korytarz Vasariego.

Do ceny biletu do muzeum (na dzień dzisiejszy dla osoby dorosłej: 16 euro lub 29 euro z rezerwacją zależnie od sezonu) trzeba dodać suplement 43 euro.

Wchodzi się przez pierwsze piętro na konkretną godzinę (informacje umieszczone na bilecie). W bilecie jest też wstep do muzeum Uffizi, trzeba więc wejść 2 godziny wcześniej na zwiedzanie galerii.

Co do zniżek i wejść bezpłatnych, będą one obowiązywać tak jak zawsze. Dzieci, niepełnosprawni, przewodnicy, dziennikarze – gratis, od 18 do 25 lat duża zniżka. Wszystkie informacje na stronie Uffizi.

Będą wpuszczać 25 osób co pół godziny od 10.15 do 16.30, codziennie oprócz poniedziałków, kiedy muzeum jest zamknięte.

Nie ma możliwości kupienia biletu na sam korytarz!

Można kupić tylko 5 biletów na raz, nawet na różne daty. Gdyby nie było takiego ograniczenia, bilety rozeszłyby się jak świeże bułeczki, wykupione od razu przez agencje turystyczne.

Wyjście z korytarza w ogrodzie Boboli przy grocie Buontalenti i odprowadzenie do wyjścia przez personel. Chyba że ma się dodatkowy bilet na Palazzo Pitti i Boboli, wtedy można zostać w środku.

korytarz vasariego
Ale zielona ta rzeka Arno?

Macie jakieś pytania? Napiszcie w komentarzach.

Ja będe wchodzić do korytarza Vasariego na początku stycznia. Jeżeli chcecie zobaczyć relację, zapraszam na moją aktywny profil na facebooku.

Co do zwiedzania Florencji, zapraszam do kontaktu.

WINO W TOSKANII

wino w toskanii
Winnica w Toskanii

WINO W TOSKANII
Zaczęłam pisać o winie w Toskanii i chciałam zrobić to w dużym skrócie, ale wyszedł kilkustronicowy porządny wpis, nad którym pracowałam wiele godzin. Podsumować tak rozległy i różnorodny region winniczy to niezłe wyzwanie. Toskania ma tysiące lat historii, a dzisiaj setki nazw, denominacji i masa mniejszych lub większych winnic, w których produkuje się coraz lepsze jakościowo wino.

Mam nadzieję, że moja praca będzie dla Was dużym ułatwieniem przy wyborze miejsca na degustację, tutejszego wina w supermarkecie czy w winnicy lub w restauracji do posiłku.

Zacznę od tego, iż Toskania jest zdecydowanie regionem, gdzie przodują wina wytrawne i czerwone, z odmiany Sangiovese, z których te najbardziej znane to Chianti i Brunello di Montalcino. Mimo, iż króluje Sangiovese, w Toskanii znajdziecie bardzo dużo rodzajów win, których zapach i smak zmienia się zależnie od terenu, klimatu i sposobu uprawy, produkcji oraz leżakowania.

Natomiast najbardziej znane wino białe w Toskanii, to królowa Vernaccia, uprawiana od wieków w okolicach malowniczego San Gimignano.

STATYSTYKI – WINO W TOSKANII (Dane z ostatnich lat).
– Powierzchnia upraw winorośli: 58 tysięcy ha z czego 25% to tereny górskie, 67% to wzgórza i tylko 8% tereny nizinne.
Roczna produkcja wina w Toskanii: 2.600.000 hl z czego DOC I DOCG 69% , IGP 25%, wina czerwone i różowe 85%, wina białe 15%.

*Co to znaczy DOC, DOCG i IGP? Już precyzuję.

wino chianti classico
Etykietka wina Chianti Classico DOCG

CERTYFIKATY POCHODZENIA ALBO DENOMINACJE DOC, DOCG, IGP
Na butelce wina znajdziecie na pewno jego nazwę i producenta, rok produkcji, procent alkoholu, zawartość w ml i dodatkowe informacje.

Bardzo często we Włoszech spotkacie też skróty IGP, DOC, DOCG, RISERVA.
Co one oznaczają?

IGT – Indicazione geografica tipica czyli Informacja o pochodzeniu z konkretnego terenu.
Takie oznaczenie informuje nas, iż wino zostało wyprodukowane z przynajmniej 85% winogron z konkretnego terenu według uregulowanego cyklu produkcji. Regulamin produkcji win IGT jest dość elastyczny, więc często producenci, którzy chcą poeksperymentować, rezygnują z certyfikatu z wyższej półki – DOC. Tym samym, zdarza się, że wina IGT stają się ekskluzywnymi i wyśmienitymi winami. (przykład Bolgheri Sassicaia na dole, które przez wiele lat miało tylko certyfikat IGT).

DOC – Denominazione d’origine certificata czyli Denominacja pochodzenia certyfikowana.
To drugi stopień na drabince regulacji co do produkcji wina. Wina DOC, zanim pojawią się w sprzedaży, są poddawane analizom chemiczno-fizycznym i organoleptycznym, a producenci śledzą precyzyjny protokół produkcji.
Certyfikat DOC wprowadzono we Włoszech w 1963 roku. Dzisiaj istnieje dość długa lista włoskich win DOC. W Toskanii mamy ich około 40. Tutaj znajdziecie listę w całości:
https://it.wikipedia.org/wiki/Denominazione_di_origine_controllata

wino w toskanii winnica
Leżakowanie i dojrzewanie wina w kantynie

DOCG – Denominazione di origine controllata e garantita czyli Denominacja pochodzenia certyfikowana i gwarantowana. Ostatni i najwyższy prawny stopień w regulacji wina.
Aby go uzyskać trunek musi posiadać przynajmniej 10 lat certyfikat poprzedni DOC i wyróżniać się szczególnymi cechami nie tylko smakowymi ale też związanymi z tradycją i kulturą. Do badań w fazie produkcji dodaje się badanie smakowo-zapachowe przed butelkowaniem i coroczną degustację przez specjalną komisję.

W Toskanii mamy 12 win DOCG, tutaj lista:
https://it.wikipedia.org/wiki/Denominazione_di_origine_controllata_e_garantita

RISERVA
Wino Riserva to takie, które musi leżakować dłużej niż wino przeważnie butelkowane już rok po zbiorze. Na przykład Chianti Riserva starzeje się przynajmniej trzy lata. Każdy rodzaj wina ma inny protokół, a generalnie wino Riserva ma intensywniejszy bukiet i kolor, ponieważ nabiera charakteru podczas leżakowania w różnego rodzaju naczyniach: anfora, cement, beczki małe i duże zazwyczaj dębowe, stare i nowe… Można zmieniać pojemnik po pewnym czasie, albo część wina dojrzewa w beczce, a część w cemencie i potem się je miesza itp. Warianty są niezliczone.

Dodatkowo znajdziecie też WINA BIOLOGICZNE – VINO BIOLOGICO.
Mają one na etykiecie certyfikat z zielonym listkiem, nadawany przez specjalną komisję. Certyfikat potwierdzono w 2012 roku razem z regulaminem co do produkcji tych win. Winorośla pochodzą tylko z uprawy ekologicznej (przynajmniej 5 lat), a do winifikacji używa się jak najmniej środków chemicznych i mniej siarczanów. Coraz więcej producentów wybiera uprawy ekologiczne, a my klienci dziękujemy, bo po takim winie mniej boli nas rano głowa.

wino w toskanii
Zdjęcie z bardzo dobrze zrobionego portalu o winie quattrocalici.it

WINO W TOSKANII – REGIONY I NAZWY
CHIANTI
(wymawia się kianti)
To chyba najbardziej znane toskańskie wino o ciemnoczerwonym kolorze, zapachu czereśni, wiśni, fiołka, wanilii, czekolady i pełnym, taninowym, lekko kwaśnym smaku. Nazwa wina Chianti pochodzi od rejonu, gdzie jest produkowane. Chianti świetnie podkreśla toskańskie dania mięsne i sery.

Rejon znajduje się w samym sercu Toskanii, a uprawą wina zajmowali się w nim już Etruskowie wiele wieków temu. Tereny są tutaj pagórkowate, ziemia jest przede wszystkim gliniasto-wapienna z piaskiem i żwirem, a klimat jest bardzo gorący w lecie i mroźny, nawet z opadami śniegu, w zimie.

Rejon Chianti w Toskanii
Winnica w Chianti

W Chianti uprawia się przede wszystkim Sangiovese, do którego w mniejszych procentach dodaje się inne winorośle lokalne lub międzynarodowe np: ciliegiolo, colorino, merlot, syrah, canaiolo, pinot noir.

Uwaga: prawdziwy region z wiekami historii nazywany jest dzisiaj Chianti Classico i tylko na butelkach wina z tej części widnieje czarny kogut. Nazwa Chianti natomiast odnosi się do dość dużej części Toskanii, wyodrębnionej na początku 20 go wieku, co wprowadziło dużo zamieszania. Chianti i Chianti Classico mają zupełnie inne zasady produkcji. Kupujcie i pijcie Chianti Classico z kogutem na butelce i będziecie mieli pewność co do jakości.

Chianti Classico możecie znaleźć jako:
– wino rocznikowe, w sprzedaży już rok po zbiorze
– wino Riserva, minimalnie 3 lata dojrzewania
– wino Gran Selezione, minimalnie 5 lat dojrzewania, produkowane w bardzo małej ilości z tylko jednej części winnicy.

Niektórzy znani producenci Chianti Classico: Lamole di Lamole, Castello di Verrazzano, Isole e Olena, Castellare, Villa Antinori, Volpaia, Castello di Ama, San Felice, Villa Cafaggio.

Polecana winnica:
MOLINO DI GRACE
Panzano in Chianti
W winnicy pracuje od wielu lat Pani Justyna.
Albo Enoteca Falorni w Greve in Chianti, gdzie możecie kupić na miejscu wine card i spróbować wielu win.
W Chianti gdziekolwiek pojedziecie, natkniecie się na masę winnic i reklam wine tasting. Do koloru, do wyboru.

CARMIGNANO
Miejscowość Carmignano znajduje się niedaleko miejsca gdzie mieszkam, u podnóża góry Montalbano. Tutaj produkuje się bardzo interesujące i znane tylko koneserom wino czerwone wytrawne, które wygrywa wiele prestiżowych nagród. Na tych terenach podobnie jak w Chianti wino produkuje się od wieków i Carmignano zostało wymienione w pierwszym na świecie edykcie terytorialnym winniczym przez Kosmę III Medyceusza w 1716 roku.
Niestety w 1932 roku włączono teren Carmignano w teren Chianti, co spowodowało utratę jego odrębności. Dzięki przedsiębiorczości producentów w 1975 roku przyznano mu jednak autonomię i denominację DOC, a 20 lat później DOCG.
Carmignano DOC składa się z Sangiovese (min. 50%), Canaiolo nero (max.20%), Cabernet Franc i Cabernet sauvignon (10-20%) i ewentualnego dodatku białych winogron (co jest dość oryginalne w Toskanii).

Tereny są tutaj dobrze nasłonecznione i wentylowane. Powstaje wino nadające się do starzenia, eleganckie i harmonijne z intensywnym i pełnym bukietem aromatów. Carmignano produkowane jest w wersji rocznikowej i Riserva.

wino w toskanii
*Pexels credit

Znani producenci: Capezzana, Ambra, le Farnete, Artimino, Castelvecchio.

Polecana winnice:
Tenuta Artimino
https://visit.artiminowines.com/it/61b8b1f495768f2c7d80cd00?lang=it

Winnica z noclegiem:
La Borriana
https://www.tenutalaborriana.it/catalogo-vini

MONTALCINO
To miasteczko na wzgórzu w dolinie Val d’Orcia jest dzisiaj znane przede wszystkim z wyrobu wina o stuprocentowej zawartości Sangiovese – Brunello. Historia tego ciemno czerwonego wina jest legendą i zaczyna się w połowie 19 go wieku dzięki intucji lokalnego aptekarza. Decyduje się on na uprawę specjalnej odmiany winorośli Sangiovese i produkcji wina w stu procentach tylko z tych winogron. Dodatkowo, idea rewolucyjna na tamte czasy, wino leżakowało aż 4 lata! Azienda, która produkowała pierwsze Brunello istniejąca do dziś to Biondi Santi.

Stopniowo wino zdobywa sławę i pojawiają się inni producenci i konkurencja. Brunello zaczyna wygrywać konkursy, być znane na całym świecie i nawet roczniki kilkudziesiętnioletnie okazują się ciągle dobre.

Brunello starzeje się dzisiaj minimalnie 5 lat, z czego przynajmniej dwa w dębowych beczkach. Wersja Riserva starzeje się aż 6 lat. Butelkę tego wina możecie śmiało trzymać w piwnicy przez wiele lat i nabierze tylko wartości.

Jakiego smaku możecie oczekiwać od Brunello? Delikatne kwiaty i słodkie przyprawy, niuanse róż i zwiędłych fiołków, owoce leśne, wanilia, skóra, tabaka, cacao. Wow, teraz na pewno zachciało się Wam napić czerwonego wina.

Brunello to wino, które trzeba otworzyć na specjalną okazję kilka godzin wcześniej. Dobrze nadaje się do wołowiny, pieczonych i duszonych mięs, potraw dobrze przyprawionych i aromatycznych, typowych dla kuchni toskańskiej albo starodawnej kuchni polskiej, np dzika ze śliwkami czy kaczki w miodzie.

Znani producenci: Biondi Santi, Fattoria dei Barbi, Banfi, Caparzo, Argiano, Carpineto.
Polecana winnica:
Cantina di Montalcino
https://cantinadimontalcino.it/

W rejonie Montalcino możecie też spróbować mniej wymagającego czerwonego wina Sangiovese DOC, Rosso di Montalcino.

wina w toskanii
Vino Nobile di Montepulciano

MONTEPULCIANO
Niedaleko Montalcino, w tak dobrze Wam znanej Val d’Orcia, znajduje się urocze miasteczko Montepulciano.
Na tamtejszych wzgórzach produkuje się jedno z najstarszych win we Włoszech, Vino Nobile di Montepulciano, cytowane w dokumentach już w 8 wieku ne.

Winorośl wykorzystywana do produkcji to w 70 % Sangiovese specjalnej odmiany Prugnolo Gentile. Vino Nobile di Montepulciano w wersji normalnej starzeje się przynajmniej 2 lata, w tym 12 miesięcy w drewnianych beczkach, a wersja Riserva, dojrzewa przynajmniej trzy lata.

Wino ma certyfikat DOCG i jak większość toskańskich win czerwonych dobrze podkreśla smak potraw mięsnych i serów.

Znani producenci: Contucci, Boscarelli, Avignonesi, Gracciao della Seta, Dei, De Ricci, Poliziano.

Polecana winnica:
La Combarbia
https://www.lacombarbia.it/degustazione-vini-montepulciano/

wina w toskanii bogheri
Terytorium Bolgheri

BOLGHERI
Rejon Bolgheri znajduje się na toskańskim wybrzeżu niedaleko miejscowości o tej samej nazwie i mimo uprawy tutaj wina od wieków, historia Bolgheri zaczyna się w 1942 roku razem z produkcją wina o nazwie Sassicaia.
Markiz Incisa della Rocchetta pojmuje za żonę dziedziczkę winiarskiej fortuny, Clarice della Gherardesca. Ta w posagu ma hektary terenów nad morzem. Rocchetta decyduje się więc na produkcję wina w tym kamienistym rejonie, stąd nazwa wina od sassi – kamieni, kopiując metody Francuzów, używając tylko winorośli Cabernet Sauvignon i malutkich dębowych beczek.
Minie ponad 20 lat zanim Sassicaia zacznie zdobywać prestiżowe recenzje i wygrywać najlepsze nagrody. Inni producenci staną do konkurencji i tak narodzi się ekskluzywny rejon winniczy w Toskanii, Bolgheri.

Najbardziej znane wina rejonu to te czerwone, które zaczynały jako IGT, a dzisiaj posiadają etykietkę DOC.
Teren to mieszanka gliny, piasku i kamieni, a klimat jest ciepły, w zimie łagodniejszy i wentylowany dzięki bliskości morza. Czerwone Bolgheri ma aromat wiśni i jeżyn, z nutami balsamicznymi.

Znani producenci: Tenuta San Guido, Guado al tasso Antinori, Poggio al Tesoro, Michele Satta, Ornellaia, Campo alle Comete.

Polecana winnica:
Michele Satta
https://michelesatta.com/visite-degustazioni/

najważniejsze wina toskanii vernaccia
*Winefolly credits

SAN GIMIGNANO
W rejonie San Gimignano produkuje się najbardziej znane i jedno z najstarszych białych win w Toskanii – Vernaccia. Tej samej nazwy jest winorośl, której musi być w winie przynajmniej 85%. Vernaccię cytuje w Boskiej Komedii Dante Allighieri, a Medyceusze licznie zaopatrywali się w to wino. Podobno nazwa winorośli wywodzi się od miejscowości Vernazza w Cinque terre, skąd ją sprowadzono.

Vernaccia to pierwsze wino we Włoszech, które uzyskało denominację pochodzenia DOC. Podoba mi się zdanie: Biała królowa w rejonie czerwonych króli. Bo jak zdążyliście się zorientować w Toskanii białe wino jest mniej popularne.

W San Gimignano znajdziecie Vernaccię rocznikową i Riserva, która starzeje się przynajmniej 14 miesięcy w tym 3 miesiące w butelce. Vernaccia ma jasny kolor ze złotymi odcieniami, które zwiększają się wraz z dojrzewaniem. Zapach kojarzy się z owocami, przyprawami i minerałami. Smak jest pełny, harmoniczny i lekko słony z polotem migdałów. Wino świetne do ryb, serów, białego mięsa, potraw wegetariańskich i nawet do pizzy.

Niektórzy znani producenci: Cesani, Teruzzi, Fantaleoni, Fattoria il Palagio, Cecchi, Panizzi.

Polecane winnice:
Tenuta Le Calcinaie – wina biologiczne, gdzie pracuje pani Marzena.
Bardzo lubiane przez turystów miejsce to Poggio Alloro. Agroturystyka i degustacje.
A ja lubię też mała winnicę z sympatycznym właścicielem i dobrymi winami, Il Palagione.

Oczywiście rodzajów wina w Toskanii, jak widzicie na mapce na górze jest o wiele więcej, ale chciałam podać tylko te najważniejsze. A Wy próbujcie, próbujcie, próbujcie, wino a nie aperol spritz.

Dla grup od 6 osób wzwyż, mogę zorganizować zwiedzanie Chianti i degustację w winnicy. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu.