Chianti to dość rozległy i pagórkowaty region w Toskanii między Florencją a Sieną. Słynie on z wyśmienitego wina i produktów lokalnych, pięknych krajobrazów i malowniczo zachowanych miejscowości. Okolice oferują wiele atrakcji rownież dla amatorów wędrówek pieszych, jazdy na rowerze czy fotografii.
Wino w tym regionie jest produkowane od 2000 lat, ale to kilka wieków temu wydano specjalny edykt jak powinno być winifikowane i przyznano mu nazwę Chianti. Dzisiaj czerwone wino z tego rejonu rozpoznacie po symbolu czarnego koguta na butelce.
Wizyta w Chianti to okazja do zwiedzenia winnic i do degustacji win, oleju z oliwek, serów czy lokalnych szynek. Dowiecie się więcej o procesie produkcji wina czy oliwy i zobaczycie również aziende i kantyny.
Odkryjecie niektóre mniej znane miasteczka, które zachowały do dzisiaj średniowieczny wygląd: Montefioralle, Badia a Passignano, Volpaia czy San Donato in Poggio.
Wizytę należy uzgodnić wcześniej aby zarezerwować zwiedzanie winnic. Zależnie od czasu i możliwości, wizyta w Chianti trwa minimalnie 4 godziny lub najlepiej cały dzień.